Ett par blå arbetsbyxor för kvinnor hänger på en tvättlina


Tvätta så klart, 

men tänk efter först 

Hur smutsiga är dina arbetskläder egentligen? Behöver de tvättas så ofta eller räcker det med att hänga ut och vädra? Om du har jobbat i potatislandet en regnig dag och helt enkelt måste tvätta arbetsbyxorna, tänk på att åtminstone fylla en hel tvättmaskin. Det minskar användningen av vatten, tvättmedel och elektricitet per klädesplagg och därför blir miljöpåverkan per arbetsbyxa mindre.

Tvätta inte för varmt
Det är lätt att tänka att dina arbetskläder blir renare ju varmare vatten du tvättar dem i, men det stämmer inte helt. Vi rekommenderar 40°C om kläderna inte blivit särskilt fläckiga. Det gör att dina arbetsbyxor håller längre, både i fibrer och i färg. Skulle du ändå behöva tvätta kläderna i 60°C, så tål dem det även om vi har märkt byxan med tvättrådet 40°C. 

Använd inte för mycket tvättmedel

Vare sig kläderna eller miljön mår bra av att du använder för mycket tvättmedel när kläderna ska tvättas och överdosering kan leda till dålig lukt, allergier och att fibrerna i dina kläder slits i onödan.

Skippa sköljmedlet

Det elastiska material i byxorna mår inte bra av att du tvättar med sköljmedel. Förutom att det sliter på miljön, gör det fibrerna svagare och ger dem förkortad livslängd. Dessutom försvinner förmågan att leda bort fukten ur kläderna. 


Ett par arbetsbyxor med fläckar
Gnugga inte på fläckar
- Var snabb. Det är inte lätt om fläcken uppstår i början av din arbetsdag, men behandla i alla fall så fort det går. 
- Förvärra inte fläcken eller slit på fibrerna i onödan genom att gnugga för hårt.
- Ta reda på vad som löser just din fläck och förbehandla med rätt medel. 
-Går inte fläcken bort? Dina arbetsbyxor är nog bara glada över att det syns att de används väl.

Torktumla inte
Det elastiska materialet i arbetsbyxorna innehåller elastan som ger byxan sin stretch, men den höga värmen från torktumlaren förstör elastanet som i sin tur leder till att din byxa tappar sin form. Det är dessutom mycket bättre för miljön att hängtorka.