Porträtt av Julia på @kalthoffaxes
OPEROSE |1/10, 2022
Vi fick nys om Julia via en tidningsartikel för ett tag sedan och har följt henne på instagram sedan dess. Härom veckan drack vi kaffe i hennes verkstad och vi fick se hur en yxa blir till, andas linolja och känna täljlusten växa sig stark.
Julia berättar att hon ville lära sig hantverket redan när hon var 19 år. Tanken på att forma ett material som sedan kommer att finnas där för evigt fascinerade henne. Eftersom en kurs skulle kosta för mycket, lyckade hon övertala läraren att betala igen genom att arbeta i verkstaden. Hon blev sedan kvar, och blev VD för företaget redan som 21-åring. Men tempot i verkstaden var snabb och det blev ingen tid över för produktutveckling. Ett område som Julia menar är det absolut viktigaste och det mest centrala i arbetet med hantverket. 2016 började hon driva eget och har idag två anställda. Det första året innebar förvirring och hårt arbete med produktutvecklingen av en täljyxa och nu har dom i fyra år tillverkat en och samma yxa; om och om igen.
Ungefär så här går det till:
Skaftet anländer i hyfsat rätt form, men eftersom Julia vill ha det exakt som hon vill sågas och täljs det till perfektion på täljhästen.
Skaften oljas in en och en i linolja och lämnas sen att torka i några timmar.
Yxhuvudet som är i svenskt stål anländer till Katlhoff axes från Smedjebacken där det tillverkas och bearbetas sen av Julias anställda med finslipning och polering.
Yxhuvudet monteras sedan på skaftet med en klubba.
Änden som blir kvar sågas bort, skruffset tas bort och olja läggs i snittet.
Eggskyddet som sätts på sist, sys av en tapetserare som Julia lärde känna på sitt förra arbete, men som också nu driver eget.
Vi avslutar med att ta en bild på Julia utanför hennes butik, bredvid den fantastiska neonskylten i skyltfönstret. Grannarna i lokalen på andra sidan gatan frågar vilken tidning vi kommer ifrån, men vi berättar att vi bara vill dokumentera en riktigt bra användare av vår byxa Wilja 😊