Kvinnor på jobbet


Steffie jobbar som markanläggare på Stenproffsen. Steffie älskar allt som rör trädgård och att anlägga, men framförallt att designa en trädgård och sen få se den växa fram. Steffie vill inte bara skala av trädgården och få den "lättskött" utan uppmanar sina kunder att bevara åtminstone delar av det befintliga. Extra viktigt är att bevara djurlivet som faktiskt är otroligt viktigt i trädgården. I markanläggning ingår den tunga uppgiften att lägga sten, vilket är en av de vackraste produkterna enligt Steffie. www.stenproffsen.se

Anna jobbar som bagare på Printzs bageri. Drömmen om att bli bagare väcktes när hon praoade på ett bageri och efter det var valet av utbildning givet. Favoritbrödet är vedugnsgräddat surdegsbröd.  Men Anna har också känsla för det finare handarbetet, och kanske ser du henne snart som konditor. www.printzbageri.se

 

Veronica jobbar som arbetsledare på ett byggföretag. Hon har alltid varit intresserad av byggnation och har målat, tapetserat, lagt klinker och satt kök hemma. Så en dag landade en informationsbroschyr i brevlådan. Den kom från en yrkeshögskola i Stockholm som hade en tvåårig utbildning till byggnadsingenjör. Veronica hoppade på tåget och har aldrig ångrat sig.

Samtidigt finns det en tröghet i branschen, tycker Veronica.

  • Nytänk och utveckling kan ses med en viss skepsis, mest från medelålders män som är vana att göra som de alltid gjort. Visst finns det en viss jargong som kan vara stötande. Själv tycker jag bara det är kul att slänga käft, så jag har inga större problem med den, säger Veronica. 

Lovisa är yrkeschaufför. Hon kom in på yrket av en slump då hon ville ha förändring i livet. Efter att ha sett en annons där de sökte chaufförer, bestämde hon sig för att skola om sig och gick en utbildning där hon fick titeln yrkeschaufför. Friheten och variationen är det som gör att hon älskar sitt jobb.

Thea har eget företag inom måleri, med dekorationsmålning som sin specialitet. Hon minns inte varför hon blev målare, men att hon tidigt hade fallenhet för måleri råder ingen tvekan om. Hon utvecklade sig snabbt inom yrket och hon har fortfarande, efter år i branschen, ett stort intresse att lära sig mer.

  • Jag vill ha nya utmaningar, just nu är det att driva mitt egna företag. Jag njuter av allt som är estetiskt och av riktigt vackra miljöer. Så varför inte bidra med det själv? säger Thea. 

Cool inställning tycker vi på Operose.
Läs mer om Thea här  http://www.nydeco.se

 

Anna jobbar som veterinär och driver en egen klinik. Beslutet att bli just veterinär kom tidigt, enligt Anna redan när hon var 4 år. Det kan en kalla kall! Anna är specialist på hästtandvård och på kliniken arbetar hon framförallt med hund-, katt- och hästpatienter. Men ibland kommer det in andra djur som behöver hjälp, allt från tapirer till ökenråttor. http://www.vetistallis.se

 

Astrid arbetar som kyrkvaktmästare och hand om skötsel av kyrkogården och byggnaderna. Hon fungerar också som kyrkvärd i sin församling vilket innebär bland annat att ha hand om begravningar. Astrid ville ha ett yrke där man vistas mycket utomhus och eftersom hon dessutom är händig, passade yrket som handen i handsken.

Det bästa med yrket, säger Astrid, är att det aldrig blir tråkigt eftersom arbetsuppgifterna varierar hela tiden.

Malins yrkesbana började med en eftergymnasial utbildning i båtbyggeri. Efter flera års anställning som modellbyggare parallellt med studier i odling och trädgårdsdesign kombinerade hon sina två intressen och startade Frejden trädgård och snickeri. 

  • I och med mitt eget företagande har jag fått utlopp för min kreativitet inom bägge dessa områden, säger Malin.
    Läs mer om Malin här www.frejden.se

Ulrika jobbar som kiropraktor och driver sedan 2007 Stallarholmens kiropraktik. Med en bakgrund inom idrott har Ulrika varit på en hel del besök hos kiropraktorn, både för att förebygga skador och för att behandla besvär. 

  • Eftersom kiropraktiken gav så positiva effekter väcktes ett starkt intresse för yrket och jag slutade mitt jobb på bank för att utbilda mig till kiropraktor, vilket jag aldrig ångrat, säger Ulrika.

Carina har alltid tyckt mycket om djur och drömmen som liten var att arbeta på en djurpark. 
Under sin föräldraledighet från sitt arbete som förskollärare, fick hon chansen att hjälpa till med fåren och korna på gården Herresta. Hon fastnade direkt och tyckte arbetet på gården var så roligt att hon valde att säga upp sig från sitt tidigare arbete för att jobba heltid på Herresta. 

  • Det roliga med arbetet är att själv få planera och sätta upp avelsmålen, och den kontakt man får med djuren. Det är otroligt rogivande att bara sitta mitt bland dem och mysa, säger Carina. 

För Carina är årets absoluta höjdpunkt när lammen och kalvarna kommer. Arbetet är intensivt men ger enligt Carina mycket glädje tillbaka. 

  • Nu har jag också äntligen fått utöka djurhållningen med mina egna Linderödsgrisar och ser med spänning fram emot den första grisningen i vår. 

En sak är klar, om vi på Operose var djur, skulle vi vilja att Carina tog hand om oss. www.herresta.se

Erica jobbar som trädgårdsmästare och är även utbildad florist. Yrkesbanan började i restaurangbranschen, men när arbetet blev för enformigt ville Erica ha ett mer flexibelt arbete där hon fick vistas utomhus. Hon utbildade sig till florist och trädgårdsmästare med inriktning på biodynamisk odling. Idag driver hon företaget Grävling och jobbar året runt på Äleby Gård. Hon planerar odlingen och säsongsvis har hon hand om trädgårdsskötsel på Smedjans Trädgård.

 

Therese arbetar som yrkesmålare och driver sitt eget företag, Marteleurs måleri. Hon är tredje generationens målare och började arbeta som målare efter några år på konstskola. 

  • Det är extra roligt när kunden vill ha smakråd och hjälp med färgsättning. Vissa kunder blir skeptiska eftersom jag är kvinnor och då måste jag jobba ännu hårdare och visa att jag visst kan. 

Och det kan Therese, det har vi sett!!
http://marteleurmaleri.se

Julia driver Julias Plattsättning och bygg AB. Redan som liten ville hon bli snickare och älskade att bygga träkojor. Hon tjatade på föräldrarna om att få åka till brädgården, så att hon kunde plocka spillvirke. I födelsedagspresent önskade hon sig verktyg.

Eftersom plattsättaryrket nästan garanterat gav jobb, valde Julia att utbilda sig till plattsättare i gymnasiet. Hon har också en examen som bygg- och anläggningslärare och sedan 1,5 år driver hon sin egen plattsättnings- och byggfirma. Julia gör det så bra, att hon vann Isabellestipendiet 2015!
https://www.facebook.com/juliaspbab/

Susanna är tapetserare. Hon har 30 års erfarenhet av yrket och driver eget. Hon jobbar med allt från att renovera antika möbler med nubbar och tagel, till att ta fram nyproduktion tillsammans med arkitekter. 

  • Det är variationen som är det roligaste, säger Susanna. Att jobba i alla slags material och med olika verktyg beroende på projekt. 

Och tänk att efter 30 år i sitt yrke känna sådan passion för sitt arbete. Då har en hamnat rätt!
Läs mer om Susanna här http://www.tapetseraresusanna.se

 

Malmtågsföraren Anita kör tåg som väger över 8000 ton. För 9 år sen "ramlade hon över en ansökan" och kör tåg sen dess. 
Vi gissar att det är skönt för ögat att jobba med de vyerna!

Renée kör cementlastbil och tycker att det är det roligaste jobbet hon någonsin haft. Hon ledsnade på underbetalda yrken i kvinnodominerade branscher och bestämde sig för att ta lastbilskörkort. 
Ett bra beslut eftersom hon nu får mer betalt för ett roligare jobb!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Kontaktformulär